Tuesday, March 13, 2012

its the final countdown

assalamualaikum :)
well,jarang bagi salam,my bad 

well,nothing to count actually
except for some equations in math 
wish me luck
its final examinatioooon bayyyybeeeehhhh

so yeah,
may Allah blessed me and give me hidayah tetibe mase nak jawab tu tetiba dapat jawapan ke kan
kan kan , nothing impossible when god say 'kun fayakun' :)

exam make me think,
ape lah sebab aku belajar ni, 
dulu mase sekolah menengah,ade program mentor mentor tu kan
and then mentor aku tanya semua ahli dorm

cikgu : ok,tell me ur name and your ambition 

semua pun jawab lah kan, nak jadi cikgu,jadi lawyer, jadi angkasawan,jadi isteri dato'   , jadi perdana menteri
and bile sampai turn aku, 

me : err,saya nak jadi suri rumah yang berjaya :)
cikgu : well,kalau awak nak jadi suri rumah, whats the point of u belajar,
me : (senyap je la, what do u expect,saya pelajar yang bagus -.- )

well,betul lah kot,belajar nak dapat result bagus,nak dapat keje bagus,duit bagus and so onnnn
sebab tu lah orang sekarang belajar just for exam ( including me )
and that is wrong actually kan ?
kite bukan ke cari ilmu sebab tu islam suruh ke ?
bukan ke dalam hadith daripada riwayat muslim ade sebut " barangsiapa menuntut ilmu bererti menuntut jalan ke syurga"
islam ni bagus,seimbang, cari ilmu dunia,ilmu akhirat
fardhu ain,fardhu kifayah
ilmu aqli,ilmu naqli 

Islam sejak awal-awal lagi menyatakan bahwa belajar ilmu itu wajib berterusan dari buaian sampai ke liang lahad. Abu Zar meriwayatkan “menghadiri majlis ilmu seorang alim lebih baik daripada bersembahyang (sunat) seribu rakaat, menziarahi seribu orang pesakit, dan menghadiri pengkebumian seribu jenazah” Malah ditanyakan kepada nabi”hatta lebih baik daripada membaca al-Quran”?. Lalu nabi menjawab” Apa faedahnya al-Quran jika tidak berilmu” 

and yeaaah,
so that no need to get good grades
just makesure ilmu tu kita dapat kan
good grades is a bonus 
lagi pun,aku nak jadi suri rumah kan kan
suami lah keje,hehe
yelah,nanti kesian dia,tanggung aku tu kan tanggungjawab dia
nanti akhirat kena soal 
'hey suami,tanggungjawab dulu kau buat tak ?'
haaa,so i will make easier for him to answer,hehe
am i a good wife or not :b

well semua ni dunia dunia dunia
nanti exam akhirat lagi hebat
jumpa di padang mahsyar when we will be marks 
semua sila alert,hidup kita ni practical examination untuk semua

 Dia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan dia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya.” (Q.S. Al-Baqarah 2 : 286)



P/S : well,sebenarnya post ni untuk jadi excuse kalau result tak elok~ hehe, :b 
pape pun,wishing the best, amin, pray hard for me,and my friendssss, ! 



ape ? tak biase tengok meja pelajar cemerlang ke ? eheh 

Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.” (Q.S. Alam Nasyrah 94: 5- 6)



and sekali lagi rase nak nangis bace blog ema
mencik ema,selalu buat saya sedeyh :'(
luv u deary, me is all u need :')
i love u more  MORE MORE than u love me much much tu :)

3 comments:

M Fizan said...

welll..... cita-cita tu paling kurang haruslah jadi isteri yang solehah... emm.. mana ada surah Alam Nasyrah yer cik kak.. surah al-Insyirah lar.. :)
suka part "apa faedahnya al-Quran jika tidak berilmu".. nice entry.. keep it up!! ^_^

D-SIM said...

semoga berjaya

miss majaz said...

thanks thanks :D