Wednesday, August 03, 2011

saya maryam jamilah

ye,,saya hanya seorang hamba ALLAH yang bernama MARYAM JAMILAH BINTI ZAIDI~
ive done a lot of mistake in my life
ive gone through a lot to make me who i am today~

and i thank to god that until today i was given chances to breath to walk and to talk
to perform what human should
to pray and raise my hand asking for forgiveness and barakah in live
nothing else matter actually for what we had been made is to sujud to dear god almighty 

but we all just human
we forgot we denied we hate we questions

what are the reasons god make us
from the dirt and dust 
"We created man from sounding clay, from mud moulded into shape..." (15:26).
"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia (Adam) dari tanah liat kering (yang berasal) dari lumpur hitam yang diberi bentuk". (QS. Al Hijr (15) : 26)


yup~ Allah created all of us for a reason~

after Allah created the universe ~ the earth,the sun,the mountain,the sky,the everything la senang cite kann,,
He created malaikat,,makhluk yang mana diciptakan untuk beribadah menjadi perantara antara Zat Yang Maha Kuasa dengan hamba-hamba Nya terutamanya para rasul dan nabi-nabiNya~
selepas ituuu~ Allah nak cipta sejenis makhluk lain yang mana nak mengisi bumi,,enjoy all the forest,mountain and the sea~ yeaaahhh!!

ye~ makhluk tu adalah kite~ anak cucu Adam dan Hawa
yang mana telah dibangkang dulu kewujudan kita oleh malaikat yang khuatir~

tapi ye~ Allah Maha mengetahui
 “Aku mengetahui apa yang kamu tidak ketahui dan Aku sendirilah yang mengetahui hikmat penguasaan Bani Adam atas bumi-Ku. Bila Aku telah menciptakannya dan meniupkan roh kepadanya, besujudlah kamu di hadapan makhluk baru itu sebab penghormatan dan bukan sebagai sujud ibadah, kerana Allah s.w.t. melarang hambahNya beribadah kepada sesama makhluk-Nya.

dan tadaaaa~ kite semua hidup sekarang~ bernafas atas ehsan oxygen dari Yang Maha Kuasa

ummmm,,yes~ it is time for all of us to muhasabah diri
sila lah sedar diri sedikit~ kite menumpang kite hamba kite lalai
muhasabah balik diri kita~ ape tujuan Allah cipta kat dunia ni
sengaja untk lalai berseronok ke ?
pikir balik ape cita-cita kita ?
nak jadi engineer ke,doktor ke,,cikgu ke ?
ke nak jadi anak soleh dan solehah,,hamba yang taat pada Allah,, ?
atau kedua-duanya?
tepuk dada tanya iman =)

and yes!!
its Ramadhan~
perfect time for all of us nak muhasabah diri
bulan mulia~ bulan khas untuk umat manusia untuk mencari keredhaan dari Nya
bulan berganda~ yee~ amalan kite dapat pahala berganda insyaAllah dan juga nafsu jugak berganda yaaawww~ jangan tipu~ anda pergi bazar ramadhan mesti nak beli semua kan kan~ hehe
well,,same lah kite~ hoho,,nafsu nak tido pon bertambah hebat~ ummm,,yang tu kalau tak puasa pon tetap ade sebenarnya -.-

i LOVE ramadhan~
ramadhan for me is the month yang mane aku selalu ternanti-nanti
sememangnya terase rindu akan ramadhan =')
i even enjoy ramadhan more than hari raya

mak ayah aku memang bagus~
dia dah ajar anak-anak dia pergi semayang terawih sejak kecil lagi
bile besar tak pergi terawih rase cam berdosa~ -.-
rase cam ,,eyh eyh ni bulan puasa ke ape ni
rase cam tak lengkap

tahun-tahun sebelum ni selalu nya tarawih bersama ustaz Ibrahim kat sekolah
atau semayang dekat masjid depan rumah 

tapi tahun ni lain sikit~ semayang dekat PI dengan kawan-kawan
kat sini semayang terawih 8 rakaat je kalau nak dibandingkan dengan kat umah 23 rakaat
tapi bacaan imam best ,, semayang pun jadi khusyuk walau tepaksa semayang tepi tangga sebab limpah
hari first jelah~ hari ke 3 dah start kurang amat~ amat-amat berkurang =/

well,,papepun~ insyaAllah semua sila lah berpanyakkan amalan
jom kita kejar malam lailatul qadar 
istiqamah lah segala amalan yang kita buat bulan ni di bulan-bulan lain jugak~

tapi terasa amat sedih ='(
teringat akan teman-teman satu sekolah dulu
dah terbiasa puasa dengan meraka
teringat tadarus dengan ema dan mirah petang-petang
setiap tahun Alhamdulillah sempat habis kan satu Alquran
tahun ni InsyaAllah berjaya jugak anda juga ema dan mirah terchenta~ 



amiiiiiinnnnn =')



5 comments:

ken karin said...

salam ramadhan~

din con said...

amim.... insyallah semoga amal baik dan perkara yang dilakukan mendpat balasan drpd allah swt..... salam ramadan..... hidup mj!!!! reunion lpbs tu....

din con said...

amim.... insyallah semoga amal baik dan perkara yang dilakukan mendpat balasan drpd allah swt..... salam ramadan..... hidup mj!!!! reunion lpbs tu....

dya said...

hurm,just teringat pada satu ayat qur'an dari surah az-zariyat ayat 56..Allah had stated that He created human not for other reasons,but to worship Him.alhamdulillah,still alive till today to worship Him..

miss majaz said...

yeeaaaaaaaaaaaaah~ cool farah <3 =3